Skip to main content

Kulturbus

Kultur för barn, unga och skolor i Kalmar län

Aktuella skolbiofilmer

Här lyfter vi aktuella filmer för skolbio i urval som vi särskilt vill lyfta fram. Nedan kan du se trailers och filmhandledningar. Utbudet av aktuell film för skolbio med tillhörande filmhandledningar finner du hos Svenska filminstitutet där aktuella  och hos distributörerna. Länkar följer nedan.

Svenska Filminstitutet, filmpedagogik och skolbio. 

Filmcentrum

Folkets Bio

Biografcentralen.

Åk F-1

Upp i det blå

Sverige, 2016, Petter Lennstrand, 82 min, Barntillåten, Nordisk Film AB

Upp i det blå handlar om åttaåriga Pottan som ska på ponnyläger under sommarlovet, men som av misstag hamnar på en återvinningsstation. Motvilligt tar de udda typer som bor där hand om Pottan som snart upptäcker deras hemlighet. De bygger på en hemmagjord rymdfarkost och planerar att ge sig ut i rymden på jakt efter rymdskrot – och kanske också – en ny mening med tillvaron.

 ”Siv sover vilse” av Catti Edfeldt och Lena Hanno

Siv sover vilse är ett magiskt äventyr om att sova borta, som bygger på Pija Lindenbaums populära barnbok med samma namn. Den väldigt fantasifulla Siv, 7 år, ska för första gången sova över hos sin nya kompis Cerisia. I ett hem som skiljer sig från hennes eget, tycker Siv att det mesta känns väldigt mysko. Men med hjälp av två pratsamma och bråkiga grävlingskompisar som dyker upp mitt i natten, är hon med om fantastiska äventyr som hjälper henne att acceptera det som är annorlunda och att hitta sig själv. Filmen har nyligen haft premiär och en filmhandledning har ännu inte tagits fram. Läs gärna boken istället via biblioteket för att vara förberedd på handlingen och även recensionerna här nedan:

http://www.expressen.se/kultur/filmen-siv-sover-vilse-ar-ett-eldprov/

http://www.svd.se/siv-sover-vilse-utan-pekpinnar

 Se trailer.

Svenskt tal. 79 min.

Åk 2-3, ”Havets sång” av Tomm Moore

Havets sång är berättelsen om Ben och hans syster Saoirse och deras fantastiska resa fylld av myter och magi för att hitta tillbaka till sitt hem i havet. Saoirse är en selkie, en varelse som både är säl och människa. Hon har tappat sin röst och som den sista levande av sin art måste hon sjunga havets sång för att rädda sitt folk från att gå under för alltid. Havets sång kan användas som utgångspunkt för diskussioner kring syskonskap, relationen mellan djur och människor och de myter som formar våra liv.

Filmen är flerfaldigt prisbelönad och även Oscarsnominerad.
Svenskt tal. 93 min.

Filmhandledning: http://193.10.144.150/contentassets/96b692a82bc8433c875f66aaf62678db/havetssang.pdf

Se trailer.

Åk 4, ”Livet enligt Nino” av Simone van Dusseldorp

När åttaårige Ninos mamma plötsligt dör rasar vardagen samman för hans familj. Pappan är oförmögen att ta hand om sina barn och Nino och hans storebror får klara sig själva, vilket innebär att de gör lite som de vill. Nino har en kanin som han pratar med. När det talas om fosterhem och installeras övervakningskameror i hemmet tar sig pappan samman. En ovanlig blandning av dråpliga situationer och djupaste allvar.

Filmen vann Malmö stads stora barnfilmpris under barn- och ungdomsfilmfestivalen BUFF 2015! Juryns motivering:

“Filmen behandlar ett svårt ämne, en förälders död, på ett känsligt och humoristiskt sätt. Filmen fångar åskådarens uppmärksamhet direkt och visar ett barns perspektiv. En välregisserad film med fina scenerier, foto och skådespeleri.”

Filmhandledning: http://buff.se/wp-content/uploads/2015/03/Filmhandledning-LivetenligtNino.pdf

TIPS! Läs om hur klass 4 på Backaskolan i Malmö upplevde filmen och hur man förberedda eleverna på filmens svåra tema och samtalade om den efteråt: http://www.filminstitutet.se/globalassets/2.-fa-kunskap-om-film/filmpedagogik/kompisskolor/rapport-fran-klassrummet—life-according-to-nino.pdf

Holländskt tal, svensk text. 80 min.

 

Åk 5, ”Gattu” av Rajan Khosa

Sedan hans mor dog och hans far irrade iväg i förtvivlan bor och arbetar nioårige Gattu hos skrothandlaren Anees Bhai. Anees Bhai säger att han tog sig an pojken för hans oskyldiga uppsyn, men denna till trots är Gattu ett nyfiket, driftigt och envist barn som inte är slav under moralens kompass. För även om sanningen alltid segrar så kräver ju striden list … ! Gattu är en både klassisk och uppfriskande filmsaga om att leka sig igenom en tuff verklighet och att i leken lära sig vikten av vänskap, mod och nyfikenhet. Gattu ger inblick i barns levnadsförhållanden i fattiga länder, där arbete och fysisk bestraffning kan vara barns vardag. Där skolgång är förbehållet de mer välbeställda och anses som något eftersträvansvärt av de fattiga barnen. Filmen har dock en härlig värme och humor och eftersom Gattu envist lever ut sin dröm och vägrar låta sig kuvas, blir det en happy-ending i slutet.

Filmhandledning:http://www.filminstitutet.se/contentassets/42de9b3d6dea4b0598ac20f42824929d/gattu-klar.pdf

Indiskt tal, svensk text. 77 min.

”Mitt liv som Zucchini” av Claude Barras

Zucchini är en ovanligt modig liten pojke och inte alls någon konstig gurka som man kan tro. När hans mamma dör känner han sig ensammast i hela världen. Men det är innan han träffar sina nya kompisar på barnhemmet. Simon, Ahmed, Jojo och Alice har alla sina historier och verkar först ganska tuffa. Men snart fattar Zucchini att de är de bästa vänner man kan få. Och så kommer Camille… När man är tio år, har ett gäng med kompisar och dessutom blir kär…. ja, då kan man faktiskt till och med känna sig lycklig.

Mitt liv som Zucchini är en feelgoodfilm om feelbad-ämnen. Underhållande, gripande och rolig film för både barn och vuxna. Filmen vann det stora jurypriset och publikpriset på Annecy Animationsfestival.

Rekommenderad ålder: Från 7 år.

En kortare filmhandledning från distributören Folkets Bio: mitt-liv-som-z

Se trailer.