Skip to main content

Kulturbus

Kultur för barn, unga och skolor i Kalmar län

Yttrandefrihet@flashback

Om föreställningen

”Yttrandefrihet@flashback” liknar ingen annan teaterföreställning som du någonsin har sett! Den är raka motsatsen till den traditionella teaterformen. Men vilken scenkonstupplevelse den är: Häftig, snabb, högljudd, energisk, rolig, rörig, absurd, briljant, galen och alldeles fantastisk!

Det gäller att hänga med i svängarna, för när en scen är avklarad zappar ensemblen raskt vidare till nästa. Det är en rad olika ämnen som avhandlas: mensskam, män som gärna tar ordet från kvinnor men likväl tycker att de värnar om jämlikhet mellan könen, yttrandefrihet – ska den vara fullständigt fri eller beläggas med begränsningar, vilka är nättrollen på internet, hur hanterar man ångest och inte minst – hur ska man som kille dansa på disco? 

Föreställningen blandar högt och lågt, men utan att förlora intensiteten eller publikens uppmärksamhet. Att samtliga ämnen intresserar är ingen slump. Spångs Orkester har nämligen inför arbetet med manus till föreställningen grottat ner sig i nätforumet Flashback och alla ämnen som iscensätts i föreställningen är trådar tagna direkt från Flashback. Det är dessa trådar som utgör sambandet mellan de olika scenerna i föreställningen. 

Spångs Orkester vill med sin föreställning undersöka den totala sortens yttrandefrihet som råder på internet och hur den påverkar oss som individer men också samhället i stort. Som en del av sin research har de genomfört intervjuer med Flashbackanvändare och personer som blivit uthängda på forumet. 

Föreställningen riktar sig till ungdomar på gymnasiet och kan med fördel fungera som ett komplement till den rådande samhällskunskapsundervisningen med fokus på demokrati och yttrandefrihet.

Ensemble: Spångs Orkester

Medverkande: Maja Frykberg Andersson, Anna Belstock, Rasmus Gisby,  Johanna Hovergren och Hjalmar Wide

TURNÉPERIOD: HT20
ÅLDER: 16-19 år
PUBLIK: 150
LÄNGD: 60 min
FST/DAG: 2
SPELYTA: 8 m bredd x 5 m djup
FRI TAKHÖJD: 3 meter
BYGG- OCH RIVTID: 40 min/ 20 min

KOSTNAD

En föreställning: 13 000 kr (exkl. moms 25%)

Resekostnad och boende tillkommer. Men Riksteatern Kalmar län står för boende och resa för bokningar i Kalmar län när bokningen görs via scenkonst-konsulenten.

Vill du göra en bokning av den här föreställningen? Kontakta scenkonstkonsulenten.

Frågor, priser och bokning – Kalmar län
Scenkonstkonsulent Barn och unga
Anna Flensburg
070-635 77 38
anna.flensburg@riksteatern.se