Skip to main content

Kulturbus

Kultur för barn, unga och skolor i Kalmar län

Lamine Cissokho ”Ett sjungande bibliotek”

Lamine Cissokho (kora och djembe), skapar med ett inledande bilspel och koramusik en härlig introduktion med bilder av den västafrikanska by där hans historia börjar. Musiken är stark med rötter från 1400-talet och i ständig förändring.

Lamine sjunger, spelar djembe och kora, och vi får höra om hans uppväxt i en Griot-familj. Det handlar om musiken som traditionsbärare, historiebeskrivare  och musikerns ansvar att att förvalta detta ”Sjungande Bibliotek” och samtidigt vara en modern musiker som vill sprida fred och sämja i världen.

I programmet möter han Cameratamusikern  Géza Polónyi  och allt utmynnar allt i en gränslös svensk-ungersk-senegalesisk fusion.

”Jag började spela kora som liten och lärde mig instrumentet när jag var 13 år.  I min tradition talar musiken när orden inte räcker till och i och med att jag lärt mig musiken direkt i kontakt med mitt instrument så blir det jag spelar, med känslor och på gehör. Jag vill och hoppas på att bli en musiker som kan dela sin musik och kultur med  folk runt om i världen. Jag vill jobba för att sprida min kultur och mina traditioner men också för vänskap och fred i livet” Lamine

  • Målgrupp: Skapande skola 6-9/10-12år
  • Pris: 1.500:- + moms/klass
  • Period: efter ök
  • Publik : max 30 elever
  • Speltid 60- minuter
  • Upp/nedpack: 30 minuter

Lamine Cissokho är ättling till en Mandingue griot familj, en familj av kända musiker vars traditioner går tillbaka till 1400-talet. Dessa musiker kallas Jali och har till uppgift att lära sig stammens släkts historia som bevaras i långa sånger om händelser som ägde rum för flera hundra år sedan. De får också lära sig spela kora, som är ett slags afrikansk harpa. Varje familjemedlem hjälper till att bevara sitt musikaliska arv och föra det vidare till nästa generation från far till son och mor till dotter. Lamines far är den professionella kora-spelare, Sana Cissokho, och hans mamma är sångerska, Fatoumata Drame från Casamance. ”Jag har många influenser som koraspelare. Från Afrika är det min pappa som alltid ger mig något att ta med till Sverige att ha i minnet från Senegal men också Toumani Diabate, Ballake Cissokho och Soriba Kouyate. Jag lyssnar på Carlos Santana och Jimi  Hendrix och inspireras av musiker jag  spelat med ( Ale Möller, Ian Carr, Baba Blues, Edmar Castenada, Géza Polónyi m fl.”)

Exif_JPEG_PICTURE