Skip to main content

Kulturbus

Kultur för barn, unga och skolor i Kalmar län

De livrädda

Om föreställningen

”De livrädda” är en nyskriven skolföreställning om hur det är att vara rädd för allt och inget. Man kan vara rädd för att ta av sig kläderna i omklädningsrummet, för att det ska vara en orm i sängen, för att det ska bli pinsamt, för att någon ska göra ens syskon illa, för att flytta, för att ens mamma ska skämma ut en framför folk, för att råka trampa på något som är äckligt, för att någon ska veta vem man är kär i, för att gå själv i mörker, för att kissa på sig, för att ens föräldrar ska dö, för att vara ensam hemma …

Ara säger att man måste ha en plan när man börjar på en ny skola, en strategi. Håll inte armarna inåt! Gå som om du inte bryr dig om någonting! Vad som än händer – drick inte en massa vatten som blir till kiss, för du måste hålla dig långt ifrån toaletterna! Och Ara vet allt, kan allt och är inte rädd för någonting. Man kan nästan tro att Nilofar inte tillhör samma familj som henne, för hon är rädd för allt. Mest av allt är hon rädd för det som Ara har sagt om Diktatorn över ett helt land, om ögat som spionerar på alla – och om det som händer när man blir kissnödig när man har börjat på en ny skola.

”De livrädda” är en drastisk, humoristisk och spännande berättelse om två systrars minnen och upplevelser av rädsla och om syskonskap. Den handlar om att vara äldst och yngst, om att vara utlämnade till varandra för att klara av det mest livsfarliga som finns – att ligga i en säng, att blunda och inte kunna somna. Eller värst av allt: att vara den som ensam ligger kvar när den andra somnat! ”De livrädda” är en föreställning om de rädslor som finns bakom ögonen när man har lagt sig – yttre och inre, verkliga och de som skapas av ens egen fantasi.

”De livrädda” är en föreställning för mellanstadiet i samarbete med Unga Dramaten. Hösten 2021 går den på turné med Riksteatern i hela Sverige.

Ensemble: Riksteatern

Medverkande: Nina Rashid och Kimiya Faghih

Sista beställningsdag: 15 maj 2021

Kontaktperson ”De livrädda:

Lisa Croall, säljansvarig Riksteatern barn och unga
lisa.croall@riksteatern.se , 070 – 300 27 70 

Länk till film: https://youtu.be/vTSvZGoCL8Q

TURNÉPERIOD: 28 sep 2021 – 10 dec 2021
ÅLDER: 
Åk 4-6
PUBLIK: Max 100, inklusive pedagoger

LÄNGD: 50 min
FST/DAG: 2
SPELYTA: 13 x 9 meter
TAKHÖJD:  4 meter, inga nedhängande lampor

ELKRAV: 1 x 10 A och 1 x 16 A
MÖRKLÄGGNING: Ej nödvändigt, Riksteatern bygger en blackbox i tyg.
BÄRHJÄLP: 4 personer
BYGG/RIVTID: 3,5 h / 1,5 h
ANTAL TURNERANDE TEKNIKER: 3 personer
LOGEBEHOV: 1 för kvinnor, 1 för män
ANDRA LOKALKRAV: Minst 20 grader varmt i lokalen
ANNAN TEKNISK INFORMATION: Riksteatern medför sittplatser/gradäng.
SPELTIDER: Vid två skolföreställningar/dag inkl. bygge spelar Riksteatern föreställningen kl. 10.30 och 13.00. Vid en föreställning inkl. bygge spelar de någon gång mellan kl. 10.30 och 13.00. Är det byggt dagen innan kan de spela kl. 10.00 och 12.30. 

Kostnad

En föreställning: 9500 kr, plus moms 25%

Frågor, priser och bokning – Kalmar län

Scenkonstkonsulent Barn och unga
Anna Flensburg
070-635 77 38
anna.flensburg@riksteatern.se