Skip to main content

Kulturbus

Kultur för barn, unga och skolor i Kalmar län

De vågade

Om föreställningen

”De vågade” är en föreställning om fenomenala idéer, briljanta upptäckter och hjältar då och nu. Dessa hjältar vet att det som krävs för att utföra hjältedåd är inte muskler utan mod. Som publik får man bland annat möta Rosa Parks på bussen, Marie Curie i sitt laboratorium och Amelia Earhart på väg över Atlanten, personer som alla skapat förändring genom idé och handling.

På ett lekfullt sätt hyllar Teater Jaguar alla de exeptionella människor som med sitt mod, sin djärvhet eller sin orubblighet gjort avtryck i historien och förändrat världen. Eller rättare sagt, vad gäller kvinnorna, människor som borde ha tagits med i historieskrivningen. Utöver Parks, Curie och Earhart gestaltas även gärningar begångna av begåvade kvinnor som Frida Kahlo, Mary Shelley och Malala med flera. 

”De vågade” handlar om att en människas verkliga styrka sitter i hennes idéer och hur viktiga dessa personers idéer, insatser och upptäcker är för att förändra världen. Men att vara barnbrytare är inte lätt! Teater Jaguar väjer i sin berättelse inte för de svårigheter och prövningar som hjältarna stötte på. De berättar om förtryck, rasism, ondska, olyckor och död. Det är viktigt att vi får veta vad personerna har råkat ut för, utsatts för – och överkommit! 

Trots det allvarliga ämnet är ”De vågade” också underhållande. När en ny scen ska ta vid, munhuggs skådespelarna om vem de ska gestalta. Det är ett smart sätt att undvika korvstoppning och samtidigt få publiken att skratta. Teater Jaguars föreställning erbjuder alltså en lagom blandning av upplysning och underhållning, där dramatiska händelser varvas med roliga ordväxlingar. 

Länk till film (9 min lång): https://vimeo.com/462615821

Ensemble: Teater Jaguar

Medverkande: Louise Juliusson och Emil Klingvall

 

TURNÉPERIOD: HT 2021
ÅLDER: 
10-12 år
PUBLIK: max 100

LÄNGD: 40 min 
FST/DAG: 2
SPELYTA: 6 m bredd x 4 m djup 
TAKHÖJD: 3,5 meter
ELKRAV: 1 x 10A, 1x 32A
ANDRA ELKRAV: 3 x 16A eller 3 x 32A + 1 x 10A.
D.v.s. 3-fas uttag på 1 x 16A eller 32A plus ett fast uttag

MÖRKLÄGGNING: Ja, ett krav
BYGG/RIVTID: 3 h / 2 h
BÄRHJÄLP: 1 person
LOGEBEHOV: 1 kvinna, 1 man
Antal turnerande tekniker: 1 person

ÖVRIG INFORMATION: Ensemblen önskar en spegel i logen. 

Kostnad

Gage för en föreställning: 11800 kr (moms 0%)
Gage för andra föreställningen samma dag och plats: 9600 kr
Traktamente för tre personer

Riksteatern Kalmar län står för boende- och resekostnad för bokningar i Kalmar län när bokningen görs via scenkonstkonsulenten och föreställningen inte finansieras med Skapande skola-medel.

Frågor, priser och bokning – Kalmar län

Scenkonstkonsulent Barn och unga
Anna Flensburg
070-635 77 38
anna.flensburg@riksteatern.se