Skip to main content

Kulturbus

Kultur för barn, unga och skolor i Kalmar län

Min trygga plats – berättelser om sexualitet bakom pansarslutna kroppar

Om föreställningen

COB Company  är ett danskompani som intresserar sig för frågor om identitet, sexualitet och samhällets förväntningar på våra kroppar. I klassrumsföreställningen ”Min trygga plats – berättelser om sexualitet bakom pansarslutna kroppar” använder koreografen Carl Olof Berg och skådespelaren Sofia Wretling sina kroppar och röster för att via både dans och tal ge form åt berättelser om könsnormer, sexualitet, överlevnad och mod att stå upp för sig själv och den man är.

För att kunna arbeta fram ett material som är autentiskt för ungdomar av idag, återvände Carl Olof Berg till den skola i Karlstad där han själv gick en gång i tiden och intervjuade elever om deras tankar kring sina kroppar, sin sexualitet och om trygga platser. Resultatet från dessa intervjuer lade grunden för innehållet i föreställningen. Carl Olof Berg använder även upplevelser från sin egen kropp och dess queera historia för att konkretisera det hat som personer med en annan sexualitet och/eller könsidentitet fortsatt möts utav och om de erfarenheter som de gömmer i sina pansarslutna kroppar för att överleva.

Lärarhandledning och eftersamtal
Danskompaniet rekommenderar att en timmes eftersamtal planeras med klassen i anslutning till föreställningen. En lärarhandledning med reflektionsexempel finns och erhålls i samband med bokad föreställning. Värt att notera är att handledningsmaterialet har arbetats fram med utgångspunkt i handboken ”Schyst! – en inspirationskälla till jämlik kommunikation”.

Ensemble: COB Company

Medverkande: Carl Olof Berg och Sofia Wretling

Länk till film: https://vimeo.com/460878688

TURNÉPERIOD: VT21
ÅLDER: 13-16 år
PUBLIK: 30
SPELLOKAL: Föreställningen spelas i standardklassrum för max 30 elever/klass.
LÄNGD: 45 min
FST/DAG: 2
ELKRAV: 3 st uttag för 220 V i klassrummet, gärna framme vid katedern.
MÖRKLÄGGNING: Ja, önskvärt.
BYGGTID/RIVTID: 2 h/0,5 h
ANDRA LOKALKRAV: Projektor monterad i taket och riktad mot whiteboard (ej smartboard) är ett måste. VGA-kabel eller HDMI behövs.
ÖVRIG TEKNISK INFORMATION: Ensemblen kommer till skolan 2 h före första föreställningen för att stämma av tekniken/projektorn samt rigga medhavda högtalare i klassrummet. 

KOSTNAD

En föreställning:  13 000 kr (moms 0%) 

Tio föreställningen under en vecka: 65 000 kr  

Riksteatern Kalmar län står för boende- och resekostnad för skolbokningar i Kalmar län när bokningen görs via scenkonstkonsulenten och föreställningen inte finansieras med Skapande skola-medel.

Frågor, priser och bokning – Kalmar län
Scenkonstkonsulent Barn och unga
Anna Flensburg
070-635 77 38
anna.flensburg@riksteatern.se

Frågor, priser, bokning – Blekinge län
Scenkonstkonsulent
Ann-Christin Bernhardsson
0455-30 51 43 (även mobil)
ann-christin.bernhardsson@riksteatern.se