Skip to main content

Kulturbus

Kultur för barn, unga och skolor i Kalmar län

Motsatser

Om föreställningen

”Motsatser” är Embla Dans och Teaters nya interaktiva dansföreställning för förskolan. Den börjar utomhus, oavsett väder, medan barnen står inomhus vid fönstret och tittar. Efter en stund kommer dansarna in till barnen och fortsätter föreställningen inomhus.

På sin resa från förskolegården in till barnen stöter dansarna på ett myller av motpoler av olika slag. På ett lekfullt och humoristiskt sätt gestaltas de många sidorna av motsatta beteenden, som präglar alla människors vardag i någon form. Via dansens rörelser utforskas en värld där allt kanske inte är en motsats och där osäkerheten får lov att finnas.

Efter föreställningen bjuds barnen in att vara med och undersöka hur motsatser kan kännas i deras kroppar. Går det till exempel att vara tung den ena stunden och lätt den andra?

När Embla Dans och Teater arbetade fram föreställningen, var de ute på olika förskolor och samtalade och dansade med barnen för att ta reda på vilka motsatser som engagerar dem. ”Motsatser” har alltså skapats utifrån barnens egna tankar om motsatser i vardagen.

Embla Dans och Teater erbjuder med tanke på de rådande omständigheterna också en renodlad utomhusversion i vilken föreställningen enbart genomförs utomhus, med den skillnaden att publiken flyttas ut i stället för att dansarna kommer in. Alternativt kan barnen se utomhusföreställningen inifrån förskolan. Den workshop som sker efter föreställningen, kommer dock oavsett vilket att äga rum utomhus (alltså när föreställningen framförs enbart utomhus).

”Motsatser” spelas även som offentlig familjeföreställning på t.ex. bibliotek och kulturhus, då med ca 45 i publik.

Ensemble: Embla Dans och Teater

Medverkande: Pia Nordin och Ellen Rengman

 

TURNÉPERIOD: HT 2021
ÅLDER:
3-5 år
PUBLIK: 25-30 barn

LÄNGD: 45 min, inkl. workshop 
FST/DAG: 2
SPELYTA: 3 x 3 meter
TAKHÖJD: 2 meter
ELKRAV: 1 x 10A
SPELLOKAL: rum på förskola
ANDRA LOKALKRAV:
Ett eller flera fönster

FÖRBEREDELSE: 2 h före första speltid, separat rum för ombyte
BYGG- OCH RIVTID: 1 h/15 min

BÄRHJÄLP: Behövs ej
ÖVRIGT: Ljud medtages

Kostnad
Gage för en skolföreställning: 7500 kr (moms 0%)
Traktamente à 240 kr per dygn/person, för två personer tillkommer.

Riksteatern Kalmar län står för boende- och resekostnad för skolbokningar i Kalmar län när bokningen görs via scenkonstkonsulenten och föreställningen inte finansieras med Skapande skola-medel.

 

Frågor, priser och bokning – Kalmar län
Scenkonstkonsulent barn och unga
Anna Flensburg
070-635 77 38
anna.flensburg@riksteatern.se