Skip to main content

Kulturbus

Kultur för barn, unga och skolor i Kalmar län

Odjuret

Om föreställningen

Belle, 16 år, lever med sin mamma och sin lillebror. Så klart älskar hon sin familj, men samtidigt är de så väldigt jobbiga. Hennes mamma kan inte sluta lägga sig i vad Belle gör och inte gör, inte sluta att tjata om än det ena och än det andra, och inte sluta att tycka saker hela tiden. Belle känner sig arg och irriterad, uttråkad och rastlös mest hela tiden. Och så får hon dåligt samvete när lillebror söker sig till henne. Han behöver henne men hon är för känslomässigt tömd på energi att hon inte orkar med honom. 

En dag träffar Belle en kille, Odjuret. Han är annorlunda på ett spännande sätt och Belle blir kär. När Belle berättar om bråken där hemma, uppmuntrar Odjuret Belle att inte ge vika utan stå upp mot mammans auktoritet och kräva sin rätt till frihet och självständighet. Det gör förstås allting bara värre och relationen mellan mor och dotter försämras. 

Belles mamma är orolig över dotterns förändring. Till slut förstår hon att Belle har en pojkvän. Hon insisterar på att få träffa honom. Belle förhalar till en början, men tänker sedan att bara mamma får träffa honom så kommer allt bli bra. Då kommer hon att förstå att han inte alls är ett odjur. Då kommer allt att lugna ner sig och bli som vanligt igen. Men middagen går inte bra. Odjuret provoceras av Belles mammas attityd och kallar henne för ett fult ord. Konflikten eskalerar och plötsligt måste Belle välja: pojkvännen eller familjen. 

Med sin nya föreställning ”Odjuret” tar Månteatern sig an teman som relationer och identitet. Som bekant är tonåren en jobbig period. Det är ofta smärtsamt att växa upp, att gå från barn till vuxen under en period då många känslor och situationer sker för första gången – något som skildras tydligt i föreställningen. Belle slits mellan att stanna hos familjen och att bryta sig loss och gå sin egen väg.  

Månteatern har valt att skapa specialbyggda sittplatser så att publiken sitter längs med väggarna och med scenen i mitten. Lika nära som ”en fluga på väggen” följer man det mäktiga, dramatiska skådespelet ända till slutet. 

Ensemble: Månteatern

Medverkande:Stina Hwatz, Mats Granath, Lillemor Hjelm och Sakib Zabbar

TURNÉPERIOD: HT 21
ÅLDER: 
13-16 år
PUBLIK: max 70 personer, inkl. lärare

LÄNGD: 65 min 
FST/DAG: 2
SPELYTA: 9 m bredd x 10 m djup (inkl. gradäng)
TAKHÖJD: 3,5 meter
ELKRAV: 1 x 16A
MÖRKLÄGGNING: Ja, ett krav
BYGG/RIVTID: 3,5 h / 1,5 h
BÄRHJÄLP: 2 personer
LOGEBEHOV: 2 kvinnor, 2 män
ANTAL TURNERANDE TEKNIKER: 1 person

Kostnad
Gage för en föreställning: 14000 kr, plus moms 25%
Gage för andra föreställningen samma dag och plats: 9000 kr, plus moms 25%
Traktamente för fem personer

Riksteatern Kalmar län står för boende- och resekostnad för bokningar i Kalmar län när bokningen görs via scenkonstkonsulenten och föreställningen inte finansieras med Skapande skola-medel.

Frågor, priser och bokning – Kalmar län
Scenkonstkonsulent Barn och unga
Anna Flensburg
070-635 77 38
anna.flensburg@riksteatern.se