Skip to main content

Kulturbus

Kultur för barn, unga och skolor i Kalmar län

Scen:se – föreställningen ”Shakespeares hjärtslag” (HT19)

Om föreställningen

Alla barn och unga oavsett funktionalitet har rätt att delta i och ha tillgång till scenkonst på sina villkor! Därför har Riksteatern skapat projektet Scen:se för att förse barn och unga med svåra intellektuella funktionsvariationer med scenkonst.

Som en del av Scen:se producerar Riksteatern i samarbete med Folkteatern Gävleborg två olika föreställningar med syftet att på ett nyskapande och högkvalitativt sätt, genom scenkonsten, finna vägar till att interaktivt kommunicera och skapa närvaro, lek, glädje och utveckling.

En dramapedagog medföljer båda föreställningarna och det finns möjlighet för grundsärskolans pedagoger att få med sig ett dramapedagogiskt material för att själva kunna arbeta vidare med sina elever. Projektet syftar också till att skapa en grund till ett fortsatt arbete för att bredda scenkonstvärlden för barn och unga med funktionsvariationer. 

Föreställning 2. ”Shakespeares hjärtslag”
”Shakespeares hjärtslag” riktar sig till klasser inom Grund- och Gymnasiesärskolan (ej träningsklass/IP klass, undantag kan dock göras), framför allt till barn och unga inom autismspektrat.

”Shakespeares hjärtslag” regisseras av Kelly Hunter från Flute Theatre och har premiär i Gävleborg i april 2019. I föreställningar som ”Stormen” och ”Hamlet” har Kelly Hunter tidigare med stor framgång utvecklat en metod för barn och unga på Grundsärskolan, framför allt barn inom autismspektrat. Hon skapar interaktiva dramalekar baserade på det grundläggande i alla Shakespeares berättelser, d.v.s. vad det innebär att vara människa.

I projektet Scen:se kommer hon arbeta med Shakespeares pjäs ”Perikles”. Med hjälp av rytmiska texter och scener ur pjäsen skapar Kelly Hunter en lekfull plats där barnen bjuds in att delta. Tillsammans med skådespelarna utforskar de karaktärernas känslor, tankar och intentioner. Kelly Hunters metod ger barnen möjlighet att genom lek och gestaltning utveckla sina kommunikativa krafter, som ögonkontakt, rumslig medvetenhet, tal, språk och fantasifull lek, allt på sina egna villkor.

Kontaktperson ”Shakespeares hjärtslag”
Emilie Larsson, distriktsansvarig
emilie.larsson@riksteatern.se070-68 29 704

TURNÉPERIOD: 17 sep 2019 – 29 nov 2019
MÅLGRUPP: Grund- och Gymnasiesärskolan, framför allt till barn och unga inom autismspektrat. (Ej träningsklass/IP- klass, även om undantag kan göras.)
PUBLIK: max 8
LÄNGD: 40 min
FST/DAG: 1
SPELYTA: 8 meter (bredd) x 6 meter (djup)
TAKHÖJD: 4 meter
ELKRAV: 1 x 16 A och 1 x 10 A
MÖRKLÄGGNING: Ja, nödvändigt
LOGEBEHOV: 1 kvinna, 1 man
BÄRHJÄLP: 2 personer
BYGG/RIVTID: 4 h / 1,5 h
ANDRA LOKALKRAV: God tillgänglighet för publiken. 23 grader varmt i spellokalen

PRIS:

Kostnadsfritt

 

Vill du göra en bokning av den här föreställningen? Kontakta berörd kontaktperson i respektive län.

Frågor, priser och bokning – Kalmar län
Scenkonstkonsulent Barn och unga
Anna Flensburg
070-635 77 38
anna.flensburg@riksteatern.se

Frågor, priser, bokning – Blekinge län
Scenkonstkonsulent
Ann-Christin Bernhardsson
0455-30 51 43 (även mobil)
ann-christin.bernhardsson@riksteatern.se

Frågor, priser, bokning – Kronobergs län
Säljare/Marknadsförare
Erik Alering
0470-70 05 05
erik.alering@regionteatern.se